Chłodnik

Przygotowanie:

Pory oczyścić, naciąć wzdłuż, starannie wypłukać, pokroić w kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pory i zmażyć do zeszklenia. Opłukany i posiekany koperek dodać do porów (odkładając 2 łyżeczki) i zalać 1,5l wrzącej wody. Seler, kalarepę, ziemniaki, marchew i fasolkę szparagową pokroić i dodać do wrzątku. Gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia i zmiksować. Dodać jogurt, resztę koperku i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka 2 godziny do lodówki.

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego OSM Kalisz,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeży ogórek,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sól,
  • oliwki,
  • liście pietruszki