Pierogi ruskie

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, obrać, przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z serem i dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę, usmażoną na złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto i formować pierogi. Po ugotowaniu układać pierogi na dużym półmisku i polać tłuszczem z cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną.

Składniki:

Ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • woda,
  • sól.

Nadzienie:

  • 1kg ziemniaków,
  • 1/2 kg SERA TWAROGOWEGO ŚMIETANKOWEGO z OSM Kalisz,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki tłuszczu,
  • sól,
  • pieprz.

Sos:

  • duża cebula,
  • 2 - 3 łyżki tłuszczu ( najlepszy jest smalec ze skwarkami)